Boekelose Yacón Gin

In november 2020 en 2021 mochten wij van Stokerij Twentse Ketels Jan Jacob Willems van Yacon oet Twente, meehelpen met het oogsten van zijn yacónveld. Dat veld bevindt zich in het buitengebied van Boekelo richting Beckum. Op deze best wel warme herfstdag lag het yacónveld er mooi bij en konden de grote breekbare wortels heel gemakkelijk geoogst worden. Maar wat is yacón?

Yacón is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse wortelgewas. Het komt vooral voor in het Andesgebergte en heeft een zoetige smaak. Je kunt het rauw eten, maar ook gefrituurd (chips). De zoetige smaak komt door inuline. Inuline? Ja, dat is een soort suiker die nogal slecht opgenomen wordt door het menselijk lichaam en dat is een groot voordeel! Daardoor kan het mogelijk een gunstige bijdrage leveren tegen diabetes type 2 en obesitas. 

Jan Jacob Willems verbouwt dit mooie gewas al jaren in Boekelo en we waren blij dat we deze gin met zijn producten konden maken. Hijzelf maakt jam en siroop van het geoogste gewas. Een lokalere gin kun je bijna niet krijgen: jeneverbessen uit Het Lankheet in Haaksbergen, Yacón uit Boekelo en alles gestookt op ambachtelijke wijze op koperen ketels in Stokerij Twentse Ketels, ook uit Haaksbergen.

Hoe hebben we dit product nu gemaakt? Zie de foto’s van het oogsten! Dat was de eerste stap. Daarna hebben we het bijna 6 maanden laten gisten in vaten en de yacón in één bewerking, door gebruik van de complete koperen kolom op onze ketel, gestookt. Het distillaat hiervan hebben we 4 maanden laten rijpen op glas. Ondertussen hebben we een aangepaste, sterkere, versie van onze gin gemaakt met extra veel jeneverbes. Dit om een goed tegengewicht te bieden tegen de zoetere smaak van de Yacón.

Bijna een jaar later is de Boekelose Yacón Gin gekoeld, gefilterd en op fles gegaan. Slechts 60 flessen van 50 cl zijn beschikbaar.

Wat ruiken we? Een beetje yacón, maar ook veel andere kruiden. Wat proeven we? Een mooie gin met hele prettige zoetige smaak in de afdronk als je hem puur drinkt. Dat kan heel goed, want 38% zit op de normale drinksterkte van bijvoorbeeld oude jenever. Ga je hem mixen? Neem dan een minder zoete tonic en pas je verhouding qua mix aan: wijzelf zeggen: 1: 1 of 1 : 2 is precies goed om de smaakbeleving van de Boekelose Yacón Gin volledig tot je te kunnen nemen.

Boekelose Yacón Gin kan geclassificeerd worden als echte Old Tom’s Gin. Dat komt omdat hij in feite is aangezoet met yacón.

Boekelose Yacón Gin is weer verkrijgbaar vanaf eind april 2022.

Voor meer informatie over yacón: www.yaconoettwente.nl