Disselhoond

Disselhoond

Ik zal oe zeggn wat ik zol doon: ik nem mie un oale janeaver. Un Disselhoond oale janeaver. Doo ie met, net als mie? Dan he-j nen leuken oavnd. He-j der gin zin in? Ik zeg oe, kom in de been’n, de wil is hier. Ik heb de fleske op taofel ezzet, noe he-j de kaans om nen börrelken te pakkn. Kom in de been’n , kom der toch bie zittn. Ie mot neet zo zittn te mekkern en te klaagn. Ie bint toch gin Disselhoond? Kom schenk nog es in, ’t lup der lekker in. De wil is hier.’

Wat is nen Disselhoond? ‘T is nen dwasse kearl of vrommes, veural veur zikzölf. Nen dwarsdriever, dwarsdenker. Hee of zee hef altied wat te disseln.

Het project

Disseln doen we allemaal in deze dagen: gaat het om veiligheid of vrijheid? In ieder geval kunnen we allemaal wel een borrel gebruiken en dan het liefst samen met naasten….

De afgelopen Covid-19-tijd heeft gelukkig ook geleid tot creatieve ideeën binnen Hoksebarge: zo vonden de band Ploog en Stokerij Twentse Ketels elkaar in het project ‘Hoksebargs grei in de kökn’ (Haaksbergse cultuur en drank in huis).

De muziek

Ploog is het project van producersduo Marc Waanders en Hugo Boom, die samen furore maakten bij de bands Biff en Ro-robot. De band, die Twentstalige alternatieve rock maakt, bestaat naast de beide producers uit Hugo Masselink, een begrip in Haaksbergen die zijn sporen in de muzikale wereld ruimschoots heeft verdiend.

Eén van de nummers van Ploog, genaamd Disselhoond, sprak stoker Maarten jan Leppink zo aan, dat besloten werd de titel én het nummer te koppelen aan een eigen oude jenever.

Ploog, vlnr Hugo Masselink, Marc Waanders, Hugo Boom

De drank en de fles

De Disselhoond Oale Janeaver is op ambachtelijke wijze in koperen ketels gestookt en heeft vervolgens enkele maanden op een rodewijnvat gerijpt. Om nu het genot van muziek en een lekkere borrel te combineren is op de fles zowel een QR-code aangebracht om het nummer te beluisteren en de bijbehorende website disselhoond.nl te bekijken, als ook een QR-code waarbij het verhaal achter de borrel en de betekenis van Disselhoond te lezen is. En dat allemaal aan de keukentafel thuis. Deze unieke lokale combinatie is geheel in het Twents uitgevoerd.

Disselhoond Oale Janeaver is met zijn alcoholpercentage van 32% en een kruidige winterse warme smaak ideaal voor hem en haar, tijdens een wandeling of gewoon thuis op de bank.

Smaak: fruit, citrus, rozijnen, jeneverbes op de achtergrond. Daarnaast zeggen we: een duidelijke aanstaande whiskeytoon, ook al heeft Disselhoond maar kort op vat gelegen! En wat wij ook erg mooi vinden: goed doordrinkbaar!

Laot t oe smaakn!