Limited Editions

Eau de Vie van wijngisten (wijngistdistillaten)

In januari 2020 werden de wijnen van Wijngaard Bi’j de Regge in Wierden (zie http://www.dewijnmakers.nl/) afgepompt. Daarbij bleef een restant gistresten achter, vermengd met wijnresten van de betreffende druiven. Deze resten werden diezelfde maand afgestookt in Stokerij Twentse Ketels. Het resultaat was een beperkt aantal flessen, van wat in Duitsland Hefebrand wordt genoemd: Eau de Vie gemaakt van wijngisten met alcoholpercentages rond de 40%. Hieronder ziet u de beschrijving van de EdV’s.

Eau de Vie van Phoenixgist

Deze gemaakt van de Phoenixdruif (Vitis vinifera ‘Phoenix’), een frisse witte druif, die voor sprankelende wijnen zorgt. De Phoenixdruif is een kruising van het ras Bacchus en Seyve Villard 12 375, gekweekt op het proefstation van Geilweilerhof in Siebeldingen, Duitsland , en is nog niet zo oud. Bij het stoken spatte die frisheid er al af. De opbrengst voor 2020 is bijzonder klein en alleen te proeven in de Stokerij. Gestookt op twee stookinstallaties: traditioneel in een ruwstook en een fijnstook.
Eau de Vie van Johannitergist
De Johanniterdruif is een witte druivensoort en werd in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg gekweekt als schimmel-resistent. Het is het resultaat van kruisingen tussen Riesling, Seyve-villard, Ruländer, en Gutedel. Bij Wijngaard Bi’j de Regge is de Johanniter de basis voor de wijn Witte Ros: een stuivende wijn met in de neus vlierbloesem, exotisch fruit en rijpe appels. Van deze EdV hebben we ook maar een kleine produtiestook op twee stookinstallaties kunnen maken via de traditionele ruw- en fijnstook. Alleen te proeven in de Stokerij.

Eau de Vie van Rondo en Regent

Deze EdV is een mix van de gist- en wijnrestanten van zowel RVS-tanks als wijn op houten vaten. Daardoor is hij zachter en heeft een typische hout-touch. Rondo staat erom bekend dat het een specifieke geur kan hebben. Echter, de combinatie Rondo met Regent en hout zorgen hier voor een goede balans.
Van deze druiven maakt Bi’j de Regge haar Rode Ros. Dat is een blend van 75% Regent en 25% Rondo. Tijdens de vinificatie heeft de wijn geen malolactische gisting ondergaan. Dit in tegenstelling tot bijna alle andere rode wijn. Met als resultaat een lichte rode wijn, die gemaakt is op fruit en zachte tannines. Daarnaast zijn de beste Regentdruiven gebruikt voor een 100% Regentwijn: Chef. Ook hiervan zijn gist- en wijnresten in het distillaat gebruikt.
Bij Stokerij Twentse Ketels hebben we al deze gist- en wijnresten in één keer gestookt via de kolom en deflegmator. De uitkomst een zoetige, zachte borrel. Verkrijgbaar in de Stokerij.

Eau de Vie van Cabernet Cortis en Cabernet Noir (van het vat)

De Cabernet Cortis is een Duitse blauwe druif, gekweekt in 1982 door Norbert Becker aan het Freiburg Research Instituut in Baden-Württemberg. De Carbernet Noir heet inmiddels sinds 2017 Cabaret Noir en is een kruisingscombinatie tussen Cabernet Sauvignon en resistentiepartners (o.a. Riesling en Silvaner en gekweekt door de Zwitser Blattner. Er worden stevige rode wijnen van gemaakt.
Een blend van beide druiven heeft op 3 eikenhouten vaten gelegen en de gist- en wijnresten zijn in één keer via de kolom tot een Eau de vie gestookt. In de verte proef je de houttonen van de vaten. Verkrijgbaar in de Stokerij.