Distillaten van regionaal bier

Bierbrand Tripel/Peer (Eau de Vie de Tripel et Poire)

Bierbrand is een typisch Duits product, zoals bier dat ook is. Maar in Nederland doen we veel te weinig met dat mooie bier. Zeker als het gaat om speciaalbier! Bierbrand Tripel/Peer is aan de ene kant gemaakt van puur afgestookte tripel en aan de andere kant van handgeplukte Haaksbergse peren uit de oogst 2020. De gebruikte tripel heeft een naam: Mooien Muiter van Brouwersnös. Mooien Muiter heeft een alcoholpercentage van 9% en is daarmee een mooie drager van de smaken van dit bijzondere bier. Om een mooie balans te krijgen met de gembersmaak, die in deze Tripel is te proeven, hebben we een distillaat van Haaksbergse peren toegevoegd. Deze in de warme zomer handgeplukte peren zorgen voor een zachte afronding. Wat proeven we? Ananas, kamille, aardbeien, anijs, rozijnen, hout en natuurlijk peer. Deze Bierbrand Tripel/Peer is eenmalig gemaakt en in gelimiteerd, genummerde, oplage op de markt is gekomen.
Deze, in april 2021, in twee keer gedistilleerde bierbrand, gecombineerd met een twee keer gedistilleerde peren eau de vie, gestookt in februari 2021, heeft een alcoholpercentage van 33%.
Verkrijgbaar in genummerde flessen van 35 cl

Bierbrand IPA

Bierbrand I.P.A. is gemaakt van puur afgestookt bier met hop en al, zonder verdere toeveoging dan alleen water om het te reduceren naar drinksterkte. In dit geval ging het om een regionaal ambachtelijk gebrouwen Indian Pale Ale, die de geplande alcoholsterkte van 9% niet haalde en bij het gisten bleef steken op 6,2%. De brouwer kon er niet zoveel meer mee, maar wij wel op onze grote ketel. Hierin is de bierbrand in twee keer gestookt tot een uiteindelijke drinksterkte van 33%. De gebruikte Indian Pale Ale heeft van zichzelf een krachtige neus van (veel Amerikaanse hop, grapefruit en tropische vruchten. Je vindt dit alles terug in zowel de geur als de smaak. Drink hem alleen of met vrienden met een paar verschillende I.P.A.-biertjes en ontdek je favoriete IPA-kopstoot.

Jenever Imperial Stout gelagerd op Imperial Stout

Uit de samenwerking Tussen Stokerij Twentse Ketels en brouwerij Brouwersnös uit Groenlo kwam dit unieke, eenmalige, product. De basis wordt gevormd door aan de ene kant het onklare bier dat Brouwersnös stookt voor Stokerij Twentse Ketels en waarvan het graandistillaat wordt gemaakt voor de Oude Jenevers. Aan de andere kant speelt een fust 225 liter van Frans eikenhout, dat zijn sporen heeft verdiend in zowel de wijnproductie als bij de mooie hout gelagerde bieren van het Brouwersnös. Bij Brouwersnös is het gevuld geweest met een mooie Imperial Stout genaamd Dikke Toon . Deze Toon heeft er 711 dagen in gezeten. Direct nadat het vat leeg was, is het op 11 november 2020 gevuld met oude jenever van Stokerij Twentse Ketels. Elke maand hebben we geroken en geproefd. Na precies 4 maanden werd de jenever met het restant Imperial Stout dat nog in de poriën van het eikenhout en het vat zelf zat, uit het vat gepompt en gereduceerd tot een drinksterkte van alc 35% vol.

Dikke Toon Imperial Stout (alc 8,2% vol.) is een donkere en romige Imperial Stout met ook wat zoets en stevigs. Je proeft en ruikt in dit bier tonen van koffie en karamel. Vermengd met de houtige tonen van het Franse eikenhout en de zoetheid van de koriander en de strakheid van de jeneverbessen uit Het Lankheet, Haaksbergen, levert dit een heel bijzondere Oude Jenever op.

Limited Edition: slechts 266 flesjes van 35 cl zijn hiervan afgevuld en uitsluitend verkrijgbaar bij de slijterij van Brouwersnös in Groenlo, Stokerij Twentse Ketels of via de webshops.

NB. ondanks meermaals filteren, kan er een beetje bezinksel onderin de fles ontstaan. Dit beïnvloedt de kwaliteit van de jenever verder niet.

Eau de Vie van wijngisten (wijngistdistillaten)

In januari 2020 werden de wijnen van Wijngaard Bi’j de Regge in Wierden (zie http://www.dewijnmakers.nl/) afgepompt. Daarbij bleef een restant gistresten achter, vermengd met wijnresten van de betreffende druiven. Deze resten werden diezelfde maand afgestookt in Stokerij Twentse Ketels. Het resultaat was een beperkt aantal flessen, van wat in Duitsland Hefebrand wordt genoemd: Eau de Vie gemaakt van wijngisten met alcoholpercentages rond de 40%. Hieronder ziet u de beschrijving van de EdV’s.

Eau de Vie van Cabernet Cortis en Cabernet Noir (van het vat)

De Cabernet Cortis is een Duitse blauwe druif, gekweekt in 1982 door Norbert Becker aan het Freiburg Research Instituut in Baden-Württemberg. De Carbernet Noir heet inmiddels sinds 2017 Cabaret Noir en is een kruisingscombinatie tussen Cabernet Sauvignon en resistentiepartners (o.a. Riesling en Silvaner en gekweekt door de Zwitser Blattner. Er worden stevige rode wijnen van gemaakt.
Een blend van beide druiven heeft op 3 eikenhouten vaten gelegen en de gist- en wijnresten zijn in één keer via de kolom tot een Eau de vie gestookt. In de verte proef je de houttonen van de vaten. Verkrijgbaar in de Stokerij.