Oude Jenevers

Oude Jenever 38%

In januari 2020 ging onze eerste batch Oude Jenever met een alcoholpercentage van 38% op fles. Deze Oude Jenever (zo geheten omdat hij op basis van oude recepturen is gemaakt en zeer smaakvol is, dit ten opzichte van Jonge Jenever, die na de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld om aan de behoefte aan een zachtere jenever tegemoet te komen) is nu al een klassieker in ons assortiment: voordat het distillaat op fles ging, was een groot deel al verkocht! Deze Oude Jenever is gemaakt van 100% Pilsnermout en dat proef je. Doe daar een mooie verhouding jeneverbessen (deels uit Het Lankheet) en korianderzaad bij en je hebt een heerlijke borrel met een prettige afdronk. Verkrijgbaar bij de slijter.

Smaaknotities: de geur van krentewegge, zoetig. Smaakt een beetje fruitig met een boventoon van Pilsnermout naast de jeneverbes. Afdronk: mild.

Let op: deze oude jenever is bedoeld om te drinken bij kamertemperatuur (18-20 °). Bij lagere temperaturen vlakt de smaak af en kan het distillaat troebel worden. Bij lage temperaturen zelfs witachtig. Deze kleur heeft geen effect op de kwaliteit van het product. Hetzelfde effect treedt op als u Ouzo of Raki of Pastis verdunt met een beetje water. Hierdoor ontstaan wat troebels die de smaak verzachten. Het vertroebelen of witachtig kleuren van de Oude Jenever is geen onvolkomenheid. Nooit in de vriezer zetten.

Twentse Jenever 35%

De geur van houtwallen in het Twentse coulissenlandschap en van verse jeneverbessen van Haaksbergse wakels. Het gevoel van het lopen tussen heidevelden aan de ene kant en hoogveenvennetjes aan de andere kant van de zandweg. Dat krijg je allemaal helemaal voor niets bij het drinken van Twentse Jenever. Twentse Jenever van Stokerij Twentse Ketels is gemaakt van 100% zelfgestookte moutwijn en met handgeplukte versgeoogste jeneverbessen uit Het Lankheet, Haaksbergen. In 2020 zaten de wakels vol bessen die, alhoewel klein, een zeer geconcentreerde smaak hebben. We maakten er een mooie oude jenever (volgens de klassieke receptuur) van op ambachtelijke wijze op onze koperen ketels. We kozen dit keer voor een alcoholpercentage van 35%, omdat daarbij de smaakbeleving, bij de gekozen combinatie van botanicals, optimaal bleek.

Twentse Jenever heeft de geur van wakelnaalden, welke door de moutgeur heen prikt. De smaak is zoetig, dropachtig en je proeft onder andere laurier en jeneverbes. Het mondgevoel is zeer prettig en een beetje prikkelend. We beoordelen deze oude jenever zelf als zacht. Drink hem op kamertemperatuur in een borrelglas met brede uitloop.

Verkrijgbaar in twee flesmaten: 35 cl en 50 cl.